Έντονη πολιτική αντιπαράθεση των Αρχηγών των Κομμάτων σήμερα στη Βουλή για τις Πυρκαγιές

 

Πολιτική αντιπαράθεση με έντονους διαξιφισμούς στη μάχη των πολιτικών αρχηγών σήμερα στη Βουλή για τις πυρκαγιές όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας, αλλά και τη στήριξη και ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης “Η κινητοποίησή μας πρέπει να προχωρήσει, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γιατί το ίδιο το φαινόμενο αλλάζει και αποκτά τη δική του δυναμική. Προχωράμε, λοιπόν, στην υιοθέτηση 10 μέτρων για την έγκαιρη προειδοποίηση και παρέμβαση στις πυρκαγιές”.

Εικόνα

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ” τόνισε ο κ κ Μητσοτάκης,  “ολοένα και πιο απειλητική για όλους μας και απέναντι σε έναν κίνδυνο που αφορά τους πάντες, η απάντηση προφανώς πρέπει να δοθεί από όλους. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν. Έχουμε επίγνωση των απωλειών και οφείλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστή την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με έμφαση στα εναέρια μέσα, με την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones -τεσσάρων διαφορετικών τύπων- ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Επίσης, αύξηση των προστίμων και ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό. Νέες προσλήψεις: 500 δασολόγους, 1.000 πυροσβέστες, νέο εποχικό προσωπικό, αύξηση του αριθμού δασοκομάντος.

Έμφαση έδωσε στη χρήση υψηλής τεχνολογίας με:

  • Νέα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης στις πυρκαγιές.
  • Αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας.
  • Κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου.
  • Ψηφιακή πλατφόρμα στο κτηματολόγιο που θα εντοπίζει τα ακαθάριστα οικόπεδα.O Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη φωτιά του Έβρου, δείχνοντας φωτογραφίες για την ταχύτητα εξάπλωσής της, εξαιτίας του φαινομένου του πυρονέφους της νύχτας και εξήρε την ηρωική -όπως τη χαρακτήρισε- μάχη που δίνουν, με αυτοθυσία, οι δυνάμεις στο πεδίο.

     Έκανε εκτενή αναφορά στον αγώνα των μαχητών της πρώτης γραμμής για να υπογραμμίσει:

    «Υπήρξαν εβδομάδες που είχαμε παραπάνω από 500 πυρκαγιές. Υπήρχαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές που έπρεπε να διαχειριστεί η Πυροσβεστική. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας επιτρέψει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα τα οποία έκανε η Ελλάδα, με πρώτα απ’ όλα τη θεμελίωση και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Είναι άγρυπνοι για 24ωρα.Τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική”.

    Ιδιαίτερες οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην επόμενη ημέρα των περιοχών που έχουν πληγεί, με ένα πλήρες πρόγραμμα ανασυγκρότησης έως το τέλος του έτους, ειδικά για τον Έβρο, στα πρότυπα της Εύβοιας  με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος  με τη θεσμοθέτηση του “Evros-pass”.

     Έντονο και με πολλούς αποδέκτες ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και προς την Αυτοδιοίκηση, με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο με μετρήσιμους δείκτες και ποινές για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους για να τονίσει:

    «Υπάρχουν, όμως, και άλλοι Δήμοι -και δυστυχώς δεν είναι λίγοι- οι οποίοι δεν πράττουν το αυτονόητο. Ανέχονται παράνομες χωματερές, «κλείνουν το μάτι» σε επικίνδυνες πρακτικές δημοτών. Το κράτος θα τους ελέγξει αλλά και οι δημότες, καθώς έχουμε σε λίγες εβδομάδες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχουν χρέος να συνυπολογίσουν αυτή τη στάση στα κριτήρια της ψήφου τους»

    Ο Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος  ζήτησε μεταξύ άλλων περισσότερες προσλήψεις στην Πυροσβεστική και τις Δασικές Υπηρεσίες, άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις καθώς και παρεμβάσεις στην Πολιτική Προστασία.

    Ο κ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στις «Αντιπυρικές μελέτες από τις δασικές υπηρεσίες που θα προβλέπουν πυροφυλάκια, δεξαμενές, δρόμους και σχέδια παρέμβασης ώστε να είναι έτοιμο το πεδίο για πιθανούς κινδύνους. Χρειαζόμαστε νέα πρότυπα πυρασφάλειας, αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, αλλάζουμε τα μοντέλα. Ειδικές διαχειριστικές μελέτες για τα προστατευόμενα δάση όπως για τη Δαδιά».

     Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στις δασικές υπηρεσίες και να δημιουργηθεί ενιαίο συντονιστικό κέντρο με την συμμετοχή επιστημόνων ,καταθέτοντας δέσμη 7 προτάσεων, για να υπογραμμίσει:

    «Για αυτό είναι εδώ το ΠΑΣΟΚ, κ. Μητσοτάκη, και όχι για να ακούει εσάς και τους υπουργούς σας στα κανάλια να έχουν μόνο μία αγωνία: να μην αναμετρώνται με το πολιτικό κόστος».

    Από το βήμα της Βούλης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για προμήθεια εξοπλισμού, αναδάσωση και δράσεις πρόληψης, ενώ έκανε γνωστό, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζήσει από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες να μελετήσουν την πυρκαγιά της Δαδιάς και να ετοιμάσουν αντικειμενικό πόρισμα για τα αίτια.

Ετικέτες:

SOCIAL MEDIA

2024 arttv.gr - All Rights Reserved

design & development by Pegasus Media

Litespeed Greek Web Hosting by Netspace.gr