Εντός της ημέρας μέσω Ρουμανίας αναχωρεί για την Τουρκία και Κυπριακή Αποστολή

Εντός της ημέρας μέσω Ρουμανίας αναχωρεί για την Τουρκία και Κυπριακή Αποστολή.

Παρά τις αρχική αντίδραση από την Τουρκική Κυβέρνηση η Κύπρος τελικά θα συνδράμει στην εξεύρεση επιζόντων μετά το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ένας σεισμός “εφιάλτης” αφού ζαλίζουν τα νούμερα νεκρών τραυματιών και αγνοουμένων. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών αντέδρασαν σε αυτή την άρνηση και τελικά σήμερα το απόγευμα αναχωρεί η Κυπριακή Αποστολή ενώ ήδη συγκεντρώνεται και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η έκταση της ζημιάς εκτιμάται ότι είναι ίση με μία Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς, απευχόμενοι όλοι επανάληψη  τέτοιας έκτασης και έντασης φαινομένου και στη χώρα μας.

Ο Τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός μηχανικός Δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, με βάση τους υπολογισμούς του, εκτιμά  ότι υπάρχουν 184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία.

«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή, η οποία θα συνδράμει στην εξεύρεση επιζώντων, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη χώρα τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναχωρήσει αεροσκάφος από τη Ρουμανία, το οποίο θα παραλάβει τους Κύπριους διασώστες.

Η ακριβής ώρα αναχώρησης της κυπριακής αποστολής από τη Λάρνακα δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά πιθανολογείται πως η Ομάδα θα αναχωρήσει το απόγευμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι συνολικά 17 άτομα θα μεταβούν στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, 15 άτομα θα σταλούν εκ μέρους της Πολιτικής Άμυνας (ένα μόνιμο στέλεχος, 12 εθελοντές και 2 εθελόντριες), ενώ στην κυπριακή αποστολή θα βρίσκεται μία γιατρός και ένας νοσηλευτής από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

Η ομάδα  θα μεταφέρει μαζί της τρόφιμα, τα οποία πρέπει να έχει μαζί της τις πρώτες μέρες, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό, που θα χρησιμοποιεί η ιατρική ομάδα.

Ο κ. Λιασίδης είπε ότι η αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για εφτά ημέρες, ενώ σημείωσε πως αν χρειαστεί περεταίρω συνδρομή, ενδεχομένως, να γίνει αντικατάστασή της.

«Αναμένουμε όπως ανέφερε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που συντονίζει εκεί με τις τοπικές αρχές να μας πουν αν μας χρειάζονται περισσότερες μέρες».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη η έρευνα και διάσωση «δεν μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες», για να προσθέσει ότι στο παρόν στάδιο δεν θα σταλούν επιπλέον άτομα.

Ετικέτες:

SOCIAL MEDIA

2024 arttv.gr - All Rights Reserved

design & development by Pegasus Media

Litespeed Greek Web Hosting by Netspace.gr