Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με επιστολή του πιέζει για την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας

 

Η τραγικότητα των καταστάσεων μετά την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία όπου η πλημμύρα άφησε πίσω της τον όλεθρο, φέρνει και εμάς τους Ηπειρώτες ενώπιον των ευθυνών μας αφού “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Στα πλαίσια αυτής της εγρήγορσης και της ανησυχίας για το μέλλον, επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών κ. Σταϊκούρα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με την οποία ζητά την επίσπευση και την ολοκλήρωση των μελετών για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρει:

«Eνα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, είναι η οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου και η συνεπαγόμενη αντιπλημμυρική θωράκιση τόσο της πόλης όσο και του κάμπου της Άρτας.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε όμως ότι η ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονείται από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατείνεται συνεχώς, με την τελευταία παράταση να δίνεται για τον Ιούλιο του 2024. Τονίζουμε επίσης ότι τα έργα προϋπολογίζονται στο ποσό άνω των 100 εκ. €, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση από το Υπουργείο για τη χρηματοδότηση τους.

Η πόλη της Άρτας και ο κάμπος τον οποίο διασχίζει ο Άραχθος, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 2015, κάτι που καθιστά ζωτικής σημασίας την ολοκλήρωση των μελετών και την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα έργα διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων του 2015 είχαμε εισροή υδάτων σε αρκετές τοπικές κοινότητες της πόλεως Άρτας (ήτοι Τ.Κ. Κεραματών, Τ.Κ. Γλυκορρίζου), και του Δήμου Νικολάου Σκουφά (Τ.Κ. Ανθότοπου, Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής και Τ.Κ. Κολομοδίων).

Τα πρόσφατα γεγονότα της Θεσσαλίας αποδεικνύουν την αναγκαιότητα κατασκευής των έργων, ώστε η περιοχή μας να θωρακιστεί απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που δυστυχώς θα κάνουν την εμφάνισή τους πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Προς επίρρωση των ανωτέρω κρίνεται απαραίτητη τόσο η επίσπευση της παράδοσης της ανωτέρω μελέτης όσο και η ενημέρωση μας σχετικά με τις προτάσεις σας για τα αντιπλημμυρικά έργα κατάντι του φράγματος ΙΙ Πουρναρίου έως την περιοχή Νεοχωρίου Άρτας (εξαιρουμένου του έργου της διπλής σήραγγας), έτσι ώστε να τεθούν αυτά εν γνώσει μας για τον ορθό συντονισμό και σχεδιασμό των έργων αυτών. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία και αρωγή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα».

Ετικέτες:

SOCIAL MEDIA

2024 arttv.gr - All Rights Reserved

design & development by Pegasus Media