Παύλος Μαρινάκης: “Ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα”

 

Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά την διάρκεια της οποίας τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι: “Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη για 7η συνεχόμενη ημέρα με το δεύτερο κύμα καταστροφικών πυρκαγιών”.

Ο κ. Μαρινάκης κατέστησε σαφές ότι:

“Με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εγκληματεί απέναντι στη ζωή των συνανθρώπων μας, τις περιουσίες τους, τις κρίσιμες κρατικές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον. Οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους εφόσον αυτό κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την κατάσβεση των πυρκαγιών:

“Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, χρονιά στην ιστορία καταγραφής και συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων.

Επτά ημέρες φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν σε επίπεδο ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κίνδυνο, δηλαδή, επιπέδου 5).

Διπλάσιες φορές από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 163 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικότερα από την Πυροσβεστική 118 συλλήψεις αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και 24 από πρόθεση, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές.

Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση”.

Ο κ Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην μέχρι στιγμής διαμορφωθείσα κατάσταση:

“Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε μια εβδομάδα, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 516 ενάρξεις νέων πυρκαγιών.

Στα μέσα της εβδομάδας, παράλληλα με τη ΜΕΓΑ-πυρκαγιά στον Έβρο, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 πυρκαγιές μεγάλης επικινδυνότητας στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια με αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

Χθες μέσα σε χρονικό διάστημα ελάχιστων ωρών εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή του Αυλώνα 13 πυρκαγιές, για τις οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί συλλήψεις.

Έως αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποτροπή της φωτιάς από τον δρυμό της Πάρνηθας.

Και η περίπτωση της Πάρνηθας είναι ενδεικτική των πρωτοφανών συνθηκών της φετινής χρονιάς:

Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4 με 5 λεπτά της ώρας πάνω από την εκδήλωση της πρώτης εστίας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν κυριολεκτικά η μέγιστη δυνατή, και ο χρόνος αντίδρασης, ο ελάχιστος.

Όμως η φωτιά ξέφυγε, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής.

Είναι μια νέα πραγματικότητα που ισχύει στη χώρα μας όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ έως τη νότια Ευρώπη, βιώνουν το εκρηκτικό μείγμα της κλιματικής κρίσης. Στον Καναδά, κάηκε έκταση που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ανέμων, που αποτελούν, δυστυχώς, τις «ιδανικές» συνθήκες για πυρκαγιές με ακραία συμπεριφορά.

Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε την πλήρη καταγραφή προκειμένου να έχουμε μια συνολική αποτύπωση και ξεκάθαρη εικόνα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Κοπέρνικος» για την πυρκαγιά στη Ρόδο, μια από τις σφοδρότερες πυρκαγιές που έχουμε ζήσει, η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων ήταν περίπου 176.000 στρέμματα, ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που έγινε, μόνο το 9% εξ αυτών, περίπου 14.500, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, το 91% έχει υποστεί μέτριας ή χαμηλής κλίμακας ζημιές.

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής που διαθέτουν τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δίνουν μάχες όλο το καλοκαίρι.

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι, πρωτίστως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, φυσικά, η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ενδεικτική είναι η επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη, που το κέντρο επιχειρήσεων προέβλεψε έγκαιρα την πιθανή πορεία της φωτιάς προς το νοσοκομείο, ώρες νωρίτερα και έτσι η προληπτική μετακίνηση των ασθενών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το σύστημα 112 ενεργοποιείται πάντοτε εγκαίρως. Ανάλογα με την κατάσταση, ενημερώνει τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και τους δίνει οδηγίες εκκένωσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στη Ρόδο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια πάνω από 20.000 συνάνθρωποί μας, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές, αλλά και στον Έβρο σχεδόν 15.000 άνθρωποι. Οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Η ανθρώπινη ασφάλεια είναι στον αξιακό πυρήνα κάθε επιχείρησης και προκαλεί βαθύτατη θλίψη το γεγονός πως 19 συνάνθρωποί μας στον Έβρο, παρά τις συνθήκες συναγερμού και τις διαδοχικές ειδοποιήσεις εκκένωσης, έχασαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, η παραμονή τους στο δάσος της Δαδιάς απεδείχθη μοιραία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει αγώνα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Για αυτό άλλωστε ενισχύονται σταθερά, χρόνο με το χρόνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το 2023 τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επανδρώνουν 16.580 πυροσβέστες. Από το 2021 έως σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι εθελοντές μας. Από 2.132 σε 4.185.

Ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654 οχήματα από 3.410 που ήταν το 2022.

Όσο για τα εναέρια μέσα, το 2019 είχαμε 61 και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 89.

Και βέβαια στις επιχειρήσεις συνδράμουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιπλέον 246 πυροσβέστες, 40 πυροσβεστικά οχήματα και 8 αεροσκάφη από οκτώ χώρες”.

Για τo αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας υπογράμμισε:

“Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Για αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα.

Όμως την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό». Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων”.

“Αυτή τη στιγμή στη Βοιωτία υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες στις οποίες επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Στην Πάρνηθα το μεγάλο ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα Δυτικά στο Κάστρο της Φυλής, ενώ στον Έβρο η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δυτικά της Αλεξανδρούπολης.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο με τη συνδρομή 46 πυροσβεστών, 2 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχημάτων και 2 ελικοπτέρων.

———-

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 163 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικότερα από την Πυροσβεστική 118 συλλήψεις αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και 24 από πρόθεση, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές.

Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.

Για κάθε σύλληψη έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εγκληματεί απέναντι στη ζωή των συνανθρώπων μας, τις περιουσίες τους, τις κρίσιμες κρατικές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον. Οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους εφόσον αυτό κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην συνολική αποτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασής τους.

Συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια) σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν εντοπιστεί με κόκκινη σήμανση. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα αρμόδια κλιμάκια αναμένουν τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσουν καταγραφές και αυτοψίες”.

 

 

Ετικέτες:

SOCIAL MEDIA

2024 arttv.gr - All Rights Reserved

design & development by Pegasus Media

Litespeed Greek Web Hosting by Netspace.gr