Στα όρια του λειτουργεί και το Νοσοκομείο της Άρτας αφού συνεχίζονται οι παραιτήσεις γιατρών

 

“Νοσεί” το Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας αφού ήδη ακόμη ένας γιατρός υπέβαλε την παραίτησή του.  Παραμένει αποδυναμωμένο χωρίς άμεσες κινήσεις  δραστικών μέτρων ενίσχυσής του προς όλους τους τομείς.

Το σύνολο των εργαζομένων αλλά και ο λαός της ευρύτερης περιοχής  αναζητούν  φως στον ορίζοντα αφού είναι επιτακτική η ανάγκη για την στήριξή και αποκατάσταση των συνθηκών, αναβαθμίζοντας την μορφή του και διασφαλίζοντας δυναμικά την αξιοπρέπεια εργαζομένων και ασθενών μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικά ουσιαστικό πνεύμονα στήριξης και προσφοράς.

Οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε μας αναγκάζουν να υπερβαίνουμε εαυτό αλλά μας ωθούν να είμαστε περισσότερο διορατικοί ώστε να προλαμβάνουμε μελλοντικές δυσκολίες όπως αυτές που βίωσε η γειτονική μας Θεσσαλία.

Απευχόμαστε παρόμοιες εξελίξεις για την περιοχή μας. Αρκεί όμως να κοιτάξει κανείς το χάρτη και την θέση που βρίσκεται για να διαπιστώσει ότι περισσότερο από ποτέ το Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας επιβάλλεται να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της υγείας, αλλά και της ουσιαστικής προστασίας για τους πολίτες σε καιρούς δοκιμασίας

Οι ήδη υπάρχοντες, συνεχώς μειούμενοι, κάτοικοι  της ευρύτερης περιοχής, έχουν ανάγκη να στηριχθούν και προς τον τομέα της απασχόλησης ώστε να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, για να βρει ξανά ζωή ο τόπος, για όσους από ανάγκη έψαξαν αλλού την τύχη τους αλλά να βελτιωθούν ποιοτικά και ουσιαστικά και οι παροχές υγείας.

Είναι μακρύς ο κατάλογος αποχώρηση γιατρών ο οποίος συνεχώς αυξάνεται και για το Νοσοκομείο της Άρτας και ταυτόχρονα  αυξάνεται η απαξίωση του.

Το  Ακτινολογικό μένει και πάλι με έναν γιατρό καθώς ο δεύτερος που υπηρετούσε υπέβαλλε την παραίτησή του.

Το Ακτινολογικό, του Νοσοκομείου της Άρτας αποτελεί ένα από τα νευραλγικά τμήματα του και με λύπη ασθενών αλλά και εργαζομένων βρίσκεται υπό πλήρη κατάρρευση εδώ και μήνες.

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών παρουσιάζει τις πτυχές των προβλημάτων που συνεχώς αυξάνονται επισημαίνοντας:

Η Παθολογική κλινική, εξυπηρετώντας ακόμη και διπλάσιες ανάγκες από αυτές που έχει σχεδιαστεί να διαχειρίζεται, επεκτείνεται σε άλλα τμήματα και η μόνη υποστήριξη που λαμβάνει προέρχεται από  την επαγγελματική ευσυνειδησία των ιατρών και νοσηλευτών που τη στελεχώνουν σε εξαντλητικές συνθήκες.

«Τα προβλήματα φυσικά συνεχίζονται και στις υπόλοιπες κλινικές με την Χειρουργική να λειτουργεί στα όρια της μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και χωρίς ούτε έναν ειδικευόμενο από τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να εφημερεύει ένας χειρουργός χωρίς βοηθό καθιστώντας ελλειμματική αλλά και επικίνδυνη την λειτουργία της πρωτίστως για τους ασθενείς»

Η Πνευμονολογική που καλύπτει τις ανάγκες της Λευκάδας, της Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας καθώς είναι η μόνη στην ευρύτερη περιοχή μαζί με αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, βρίσκεται για χρόνια με 3 πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και αδυναμία κατάρτισης ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης, παρά την εμπειρία της πανδημίας του COVID-19 και των συσχετιζομένων με αυτή παθήσεων του αναπνευστικού που δεν έχουν κοπάσει.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί εδώ και χρόνια με 2 ιατρούς, παρά τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής με αποτέλεσμα να οδηγούνται τουλάχιστον 15-20 νεφροπαθείς στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα οι νοσηλεύτριες της Μονάδας νουθετούνται να εργαστούν 4ωρες στη νεοϊδρυθείσα ιδιωτική κλινική αιμοκάθαρσης στην περιοχή, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, συμπληρώνοντας παράλληλα και τα κέρδη του επιχειρηματία που δε θα χρειαστεί να επενδύσει στη στελέχωση και εκπαίδευση προσωπικού αφού θα το βρει έτοιμο από τους εργαζομένους του νοσοκομείου.

Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε πλέον με 3 ειδικούς που κάνουν 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες κλινικές του νοσοκομείου όπως η Μαιευτική όπου οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.

Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το τμήμα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζουν θέτοντας καταλήγοντας με την ανακοίνωσή τους, καίρια ερωτήματα:

«Πόσο θα αντέξει το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό τις υπερεφημερίες, την έλλειψη ειδικευομένων και την ψυχική και σωματική κόπωση τόσο των ίδιων όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν γίνει ανθρώπινα λάστιχα στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τα χειμαρρώδη προβλήματα που δημιουργεί η αδιαφορία και η αναλγησία της διοίκησης και της 6ης ΥΠΕ σε ό,τι αφορά τη στελέχωση;

“Στις μεταφορές, ένας οδηγός φορτηγού κρίνεται επικίνδυνος όταν οδηγεί περισσότερες από 8 ώρες, για τον ίδιο όσο και για τους άλλους οδηγούς αλλά και για την ασφάλεια των μεταφερόμενων ειδών. Ένας ιατρός, ένας νοσηλευτής, ένας τραυματιοφορέας, ένας οδηγός ασθενοφόρου, στις πόσες ώρες κρίνεται επικίνδυνος για τον ίδιο αλλά και για τους ασθενείς; Πότε θα ληφθούν μέτρα από τη Διοίκηση και την 6η ΥΠΕ ώστε να υπάρξει στελέχωση, υποδομές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας αλλά και θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας;».

Ετικέτες:

SOCIAL MEDIA

2024 arttv.gr - All Rights Reserved

design & development by Pegasus Media

Litespeed Greek Web Hosting by Netspace.gr